ENG šamotni radiatorji

Takšno ogrevanje je rezultat dragega raziskovalnega dela. Perfektno sozvočje tehničnih in fizikalnih spoznanj.
Izkoristek energije je pri tem sistemu tako optimiran s pomočjo novega postopka izkoriščanje energije, da poraba energije zagotavlja kar največji možen efekt. To regenerativno ogrevanje z dinamičnim shranjevanjem toplote je fleksibilen sistem ogrevanja.
Oddajanje toplote prehaja v veliki meri v človeško telo vodoravno, temperatura zraka je lahko do 5 stopinj nižja – vlažnost zraka in električnost zraka pa sta najugodnejši. Pri tem nastaja izredno malo gibanja zraka, zato je v zraku tudi zelo malo mikroprahu. Nosna sluznica in bronhiji so zato neobremenjeni.

Značilnosti – prednosti – napotki

Priključek je možen na vse vtičnice z varčnim termostatskim regulatorjem.
. Hitro ogrevanje prostora zaradi:
– enakomerno gretje celotne oddajne površine od zgoraj navzdol in z obeh strani, vključno z zadnjo stranjo,
– takojšnji izkoristek električne energije
– izjemno velika površina za oddajanje toplote, nizek konvekcijski nagib navzgor.

. Energijsko varčno ogrevanje v primerjavi z:
– zidanimi pečmi (šele po ca 4 urah pride do popolnega izkoristka toplote)
– plinskih peči in peči na kurilno olje z direktnim prehodom toplote, relativno kratko pregretje oddajnih površin na 100 stopinj in več
– nevarnost požara
– neobčutljivost na vodo kakor tudi čiščenje z vlažno krpo in čistili za gospodinjstvo.

. Obremenitev za okolje
– nobene, ker ne pride do izgorevanja – oksidacije
– potrebno ni nobenega posebnega zračenja, kot je potrebno pri ogrevanju s plinom ali s kurilnim oljem
– izjemno nizka poraba električne energije za doseganje in ohranjanje temperature prostora

. Visoka tehnična varnost
– segrevanje oddajne površine šamotnega jedra pri maksimalni obremenitvi (izjemno nizke zunanje temperature do -15 stopinj) do največ +80 stopinj na površini grelnega telesa (in to samo kratkotrajno in v intervalih.
– s tem ne nastajajo vzroki za požar, kakor pri drugih oblikah ogrevanja
– ni nevarno za opekline otrok, odraslih in živali, kajti temperatura površine grelnih teles ne presega 60 stopinj, tudi pri  ekstremnih temperaturah. Srednja vrednost temperature je od 45 do 60 stopinj.
– zračno tesno vgrajeni vodi ogrevanja v šamotnih ploščah pa ne povzročajo nobenih izgub toplote.


OGREVANJE Z ELEKTRIČNIMI POVRŠINAMI Z DELNIM SHRANJEVANJEM TOPLOTE

1. Grelni vod
2. Šamotno jedro
3. Jekleno ohišje
4. Premaz z lakom
5. Rebra, ki oddajajo toploto
6. Pokrov
7. Konvekcijska toplota
8. Oddajna toplota

Funkcije in delovanje

To ogrevanje deluje na principu centralnega ogrevanja, V nasprotju s centralnim ogrevanjem, pri katerem se grelno telo segreva s pomočjo tople vode, so pri tem ogrevanju vir gretja s šamotnim shranjevalnim jedrom ogrevana rebra iz jekla.
Rebra so iz kakovostnega jekla in so pritrjena v razmaku enega centimetra od obeh strani na ohišje. S tem se doseže večkrat povečana površina. Za proizvajanje toplote vsebuje ohišje jedro iz šamota, v katerem so ujeti toplotni upori zračno tesno. Ker se plošče, ki ohranjajo toploto nahajajo znotraj po celotni površini , je tudi porazdelitev toplote po celotnem grelnem telesu enakomerna. Tako se doseže intenzivna in prijetna toplota. Dodatno pa je dosežena zaradi reber tudi zelo dobra konvekcija.  Z optimalnim izkoristkom oddajne toplote in konvekcije ima to ogrevanje v svojem celotnem delovanju optimalno stopnjo učinkovitosti.

To ogrevanje se odlikuje ne samo po kvaliteti in učinku, temveč tudi po videzu, saj je le ta brezčasen in moderen hkrati. Njegova linija je v obliki in podobi očarljiva. Harmonično se prilega vsakem stanovanjskem slogu. Belo emajlirana prevleka (RAL 9001) je žgana pri več
kot 200 stopinjah in je odporna tako na praske kot na svetlobo.

Življenjska doba za ENG šamotne radiatorje je 30 let, garancija za šamotne grelce je 10 let, garancija za vse modele termostatov je 1 leto.